"A divat változik, a stílus örök" - Coco Chanel

Rólam

Somos Anna sminkmester vagyok, Kecskemét belvárosában, a Klapka utcán dolgozom. 2014 óta vagyok a szakmában, főleg orosz technikákat alkalmazok professzionális szinten, amik 24 órás tartósággal bírnak.
Minden évben továbbképzéseken veszek részt, hogy az aktuális trendeket követni tudjam,
hiszen az összes divatszakmában ez az egyik legfontosabb.

A sminkelésben egy olyan dolgot találtam meg amivel folyamatosan fejlődhetek, hiszen ez egy roppant kreatív munka, amit mostmár inkább a szenvedélyemnek neveznék.

2014 óta folyamatosan a sminkes szakmában dolgozom. Kezdőként – mivel a párommal akkoriban egy fotós-filmes vállalkozást működtettünk – sokat sminkeltem saját munkáinkhoz, illetve más fotósok felkérései által. Bő egy-két év elteltével kezdtek el megtalálni a komolyabb felkérések, ami folyamán a filmes szakmában is kipróbálhattam magam.

Bár eleinte főleg fotósként tevékenykedtem a családi vállalkozásban, mára csak a sminkelésnek élek, valamint egy csodálatos kislány anyukájává váltam, ami szintén a főállásom. Ez a két dolog teszi igazán boldoggá az életemet. Rengeteg megoldandó feladat elé nézek, nap mint nap kell összeegyeztetnem a hivatásomat ezzel, ami nem mindig egyszerű, de mindig törekszem arra, hogy mindkettőben maximálisan helyt állhassak. Minden nap hálát adok érte, és nagyon szerencsésnek is érzem magam, hogy ez a csodálatos szakma, amiben dolgozom, hobbiból hivatássá vált egyben számomra.

Mindeközben felkeresett Hintenberger Máté – aki 2018-ban elnyerte az ország legjobb fodrásza díjat – és 2016-tól 2019-ig dolgoztam vele együtt a külföldi színvonalú szépségszalonjában. Ez hatalmas presztízs volt számomra, főleg hogy Máté rengeteget jár versenyekre, így számos alkalommal készíthetettem el neki én a sminkeket.

2019-ben elhatároztam hogy én is elindulok és próbára teszem magam egy versenyen.

Eredményeim

smink verseny

A versenyzésről sokáig csak álmodoztam. Viszont hatalmas erőfeszítések árán legyőztem a lámpalázam, és a mesterem – Dominique Roberts – útmutatásával elkezdtem a felkészülést első versenyemre: A 2019-es, miskolci Kézműves Kupára.

A felkészülésem időszakában összesen 36 alkalommal csináltam meg a tervezett sminket, szóval igen csak rögződött minden mozdulat. Viszont sok nehézségbe is belefutottunk ez idő alatt, köztük volt egy modell csere is 2 héttel a verseny előtt.

A verseny napján borzalmasan izgatott voltam, egészen addig amíg ecset nem került a kezembe. Utána már minden jött magától, és visszagondolva pillanatok alatt lezajlott az egész. Hatalmas örömömre nemhogy dobogós helyezést értem el, de még az aranyérmet is sikerült hazahozni a Kozmetikus Nappali Kikészítés “Tablókép” kategóriában.

Mindez a családom nélkül nem jöhetett volna létre, hiszen a 18 hónapos kislányom mellett, nem volt egyszerű megtalálni az időt a gyakorlásra. Teljes szívből hiszek benne, hogy az álmaink megvalósításához először is egy nagyon jó társra van szükség. Ezért is mertem belevágni, és végül siker koronázta a belefektetett energiákat.

Tanulmányaim​

Fábián Éva sminkmesternél végeztem legelőször egy 2 hetes intenzív tanfolyamot 2014-ben majd tovább folytattam Petrilla Orsinál, aki Magyarország egyetlen air brush oktatója.

2016. Januárjában az Európa és világbajnok Dominique Robertsnél, a sminkszakma elismert művészénél képeztem tovább magam, elsajátítva az orosz technikák rejtelmeit. Az Aqua, Pencil, Gél Liner, Cream technika, valamint ezek kombinációit, ami egy hihetetlenül precíz munkát igényel. A legtöbb menyasszonyi és alkalmi sminket ezzel készítem. Dominique 16 éves szakmai pályafutást tudhat maga mögött. Neve az idők során fogalommá nőtte ki magát. Nem véletlenül, hiszen sminkkreációi ámulatba ejtették a világot. Amit tőle tanultam az minden eddiginél magasabb szintre emelte a tudásom.

Mivel mindig van mit tanulni, ezért 2017-ben és 2018-ban is Dominique-t választottam újra, emellett még két nagyon híres orosz tréner masterclass-án vettem részt Budapesten.

2020-ban el kellett gondolkoznom rajta hogyan tovább, hiszen hónapokig a covid miatt egyetlen szolgáltatásomat sem vették igénybe. Mivel imádom a szemöldökformázást, így a sminktetoválások világa vonzott leginkább, abból is próbáltam az ország egyik legjobb iskoláját kiválasztani. Méhn Tünde PMU Art School mellett döntöttem, és 2021. májusában sikeres vizsgát tettem, ombre szemöldöktetoválásból.

Azóta már több képzésükön is részt vettem, itt is folyamatosan van lehetőség fejlődni.