"A divat változik, a stílus örök" - Coco Chanel

Rólam

Somos Anna sminkmester vagyok, Kecskemét belvárosában, a Klapka utcán dolgozom. 2014 óta vagyok a szakmában, főleg orosz technikákat alkalmazok professzionális szinten, amik 24 órás tartósággal bírnak.
Minden évben továbbképzéseken veszek részt, hogy az aktuális trendeket követni tudjam,
hiszen az összes divatszakmában ez az egyik legfontosabb.

A sminkelésben egy olyan dolgot találtam meg amivel folyamatosan fejlődhetek, hiszen ez egy roppant kreatív munka, amit mostmár inkább a szenvedélyemnek neveznék.

2014 óta folyamatosan a sminkes szakmában dolgozom. Kezdőként – mivel a párommal akkoriban egy fotós-filmes vállalkozást működtettünk – sokat sminkeltem saját munkáinkhoz, illetve más fotósok felkérései által. Bő egy-két év elteltével kezdtek el megtalálni a komolyabb felkérések, ami folyamán a filmes szakmában is kipróbálhattam magam.

Bár eleinte főleg fotósként tevékenykedtem a családi vállalkozásban, mára csak a sminkelésnek élek, valamint egy csodálatos kislány anyukájává váltam, ami szintén a főállásom. Ez a két dolog teszi igazán boldoggá az életemet. Rengeteg megoldandó feladat elé nézek, nap mint nap kell összeegyeztetnem a hivatásomat ezzel, ami nem mindig egyszerű, de mindig törekszem arra, hogy mindkettőben maximálisan helyt állhassak. Minden nap hálát adok érte, és nagyon szerencsésnek is érzem magam, hogy ez a csodálatos szakma, amiben dolgozom, hobbiból hivatássá vált egyben számomra.

Mindeközben felkeresett Hintenberger Máté – aki 2018-ban elnyerte az ország legjobb fodrásza díjat – és 2016-tól 2019-ig dolgoztam vele együtt a külföldi színvonalú szépségszalonjában. Ez hatalmas presztízs volt számomra, főleg hogy Máté rengeteget jár versenyekre, így számos alkalommal készíthetettem el neki én a sminkeket.

A legfőbb célom jelenleg hogy versenyken induljak el, és minél jobb helyezést érjek el. 

Eredményeim

A versenyzésről sokáig csak álmodoztam. Viszont hatalmas erőfeszítések árán legyőztem a lámpalázam, és a mesterem – Dominique Roberts – útmutatásával elkezdtem a felkészülést első versenyemre: A 2019-es, miskolci Kézműves Kupára.

A felkészülésem időszakában összesen 36 alkalommal csináltam meg a tervezett sminket, szóval igen csak rögződött minden mozdulat. Viszont sok nehézségbe is belefutottunk ez idő alatt, köztük volt egy modell csere is 2 héttel a verseny előtt.

A verseny napján borzalmasan izgatott voltam, egészen addig amíg ecset nem került a kezembe. Utána már minden jött magától, és visszagondolva pillanatok alatt lezajlott az egész. Hatalmas örömömre nemhogy dobogós helyezést értem el, de még az aranyérmet is sikerült hazahozni a Kozmetikus Nappali Kikészítés “Tablókép” kategóriában.

Mindez a családom nélkül nem jöhetett volna létre, hiszen a 18 hónapos kislányom mellett, nem volt egyszerű megtalálni az időt a gyakorlásra. Teljes szívből hiszek benne, hogy az álmaink megvalósításához először is egy nagyon jó társra van szükség. Ezért is mertem belevágni, és végül siker koronázta a belefektetett energiákat.

Tanulmányaim

Fábián Éva sminkmesternél végeztem legelőször egy 2 hetes intenzív tanfolyamot 2014-ben majd tovább folytattam Petrilla Orsinál, aki Magyarország egyetlen air brush oktatója.

2016. Januárjában az Európa és világbajnok Dominique Robertsnél, a sminkszakma elismert művészénél képeztem tovább magam, elsajátítva az orosz technikák rejtelmeit. Az Aqua, Pencil, Gél Liner, Cream technika, valamint ezek kombinációit, ami egy hihetetlenül precíz munkát igényel. A legtöbb menyasszonyi és alkalmi sminket ezzel készítem. Dominique 16 éves szakmai pályafutást tudhat maga mögött. Neve az idők során fogalommá nőtte ki magát. Nem véletlenül, hiszen sminkkreációi ámulatba ejtették a világot. Amit tőle tanultam az minden eddiginél magasabb szintre emelte a tudásom.

Mivel mindig van mit tanulni, ezért 2017-ben és 2018-ban is Dominique-t választottam újra, emellett még két nagyon híres orosz tréner masterclass-án vettem részt Budapesten.